Entrevista a Adrià Martínez

“El millor de tot és veure com la gent aprèn la nostra llengua i l’interès que hi té”

REVISTA WRITER AVENUE

Adrià Martínez de @Joaprenccatala

9/28/20245 min leer

Adrià Martínez, creador del compte @Joaprenccatala, ha aconseguit més de 70.000 seguidors gràcies al seu contingut didàctic sobre la llengua catalana. Amb l’objectiu de divulgar un ús correcte del català, publica vídeos breus que corregeixen barbarismes i comparteixen formes genuïnes de la llengua. A més, ha publicat el llibre Clar i català: Barbarismes i barbaritats del català i com pots evitar-los i ofereix cursos en línia. La seva popularitat l’ha convertit en una figura clau en la promoció del català a les xarxes socials.

El teu perfil d'Instagram, @Joaprenccatala, té més de 70k seguidors. Què et va inspirar a crear aquest projecte i quina ha estat la teva experiència connectant amb la comunitat a través de les xarxes socials?

A partir del perfil Learn German Fast d’Instagram, que ensenya alemany, vaig pensar que seria una bona idea crear contingut sobre llengua catalana. Vaig decidir crear Jo Aprenc Català i a poc a poc va anar creixent la pàgina, fins a arribar als més de 70 mil seguidors actuals. El millor de tot és veure com la gent aprèn la nostra llengua i l’interès que hi té. Sobretot s’aprecia quan em feliciten per missatge privat per la feina que faig, cosa que és molt gratificant.

Com va sorgir la idea del teu llibre Clar i català i quina ha estat la part més emocionant de veure'l publicat?

Una editora es va posar en contacte amb mi per proposar-me escriure un llibre. És cert que hi ha moltes publicacions sobre llengua, però no m’ho havia plantejat mai. Entre tots els temes que vam estar parlant, va sorgir la idea de tractar els barbarismes, atès que observava que les publicacions que més èxit tenien a Instagram eren sobre això. El primer que em va impactar quan vaig publicar el llibre va ser quan el missatger va trucar a la porta per lliurar-me’n els primers exemplars: obrir el paquet, tocar-lo i fullejar-lo. Al principi, també em va sorprendre dient-me a mi mateix: «Aquest llibre l’he escrit jo i, després de tanta feina, ja el tinc aquí imprès». I una altra cosa que també em va emocionar és veure’l a les prestatgeries de les llibreries o, fins i tot, als aparadors.

Molts dels nostres lectors i lectores són escriptores novelles o ja tenen llibres publicats. Quins consells els donaries pel que fa a escriure en català?

Els diria que s’hi atreveixin perquè el mercat del llibre en català és més gran del que pensem. Tenim una tradició literària rica en català i necessitem més autors que la continuïn. Escriure un llibre contribueix a mantenir la nostra cultura viva.

A banda del llibre, també ofereixes cursos per aprendre català. Com és l'experiència d'ensenyar la llengua i quins mètodes o eines fas servir per fer-ho d'una manera entretinguda i accessible?

Tot i que jo en un principi treballava pel Consorci per la Normalització Lingüística, cada vegada hi havia més gent que em demanava per Instagram si oferia classes de català. Aleshores, vaig fer un cop de cap, vaig donar-me d’alta com a autònom i vaig començar a ensenyar català de manera virtual. Quan faig classes de llengua, sempre penso com m’hauria agradat aprendre català. Per això, intento que siguin entretingudes i divertides mentre aprenen. A classe, sempre combino diferents materials perquè puguin practicar totes les destreses: llegint textos de diferents estils, mirant sèries o documentals, escoltant música o jugant (amb eines com el Kahoot, Baamboozle, Genially, etc.). A partir d’això, puc explicar diferents aspectes de llengua, aprenen vocabulari i encetem converses de debat. Hi ha moltíssimes maneres d’aprendre llengua i que no sigui avorrit.

A través del teu contingut, ajudes a donar visibilitat i promoure l'ús correcte del català. Quins són els principals reptes a què t'enfrontes?

Com he comentat abans, una de les publicacions que més èxit tenen són els barbarismes, així que podem pensar que és un tema que preocupa i que vol millorar. També penso que a la gent li interessa molt l’ortografia: be alta o ve baixa, amb hac o sense, accent obert o tancat...

La creació de contingut a les xarxes requereix molta creativitat. Quina és la teva rutina o procés creatiu a l'hora de dissenyar les publicacions i vídeos per Instagram?

Per a les publicacions escrites, tinc certes plantilles ja creades que adapto segons la temàtica que tracto. Pel que fa al contingut, ja sigui per escrit o en format vídeo, m’inspiro pel que observo. Per exemple, si a classe veig que molta gent té problemes amb les majúscules o les minúscules, creo una publicació d’aquest tema. Si als alumnes els costa, estic segur que els meus seguidors la trobaran interessant. En altres casos, m’ho plantejo jo sol: «Per què en català diem “tardor” i en altres llengües es diu diferent?». Llavors, investigo, me n’informo i acaba sortint un vídeo nou.

Ens podries compartir alguna anècdota divertida o que vulguis compartir amb els lectors i lectores de WriterAvenue relacionada amb l’aprenentatge del català?

De vegades, els alumnes fan associacions que no m’havia plantejat mai. Com ara, una alumna em va dir: «Si en català pollo és pollastre, repollo és repollastre?». Realment, segueix una lògica, tot i que no acaba sent la resposta bona. Però al final acabem rient entre tots i també ens ho passem bé.

De cara al futur, quins són els teus pròxims projectes? Tens pensat publicar algun altre llibre?

De moment, no tinc pensat escriure cap més llibre perquè tinc força feina amb les classes, però no se sap mai! Tampoc no m’havia plantejat mai escriure’n un i al final vaig publicar Clar i català. Ara estic més centrat a crear cursos en diferents formats —sobretot de C1 i de C2, que són els que tenen més demanda— perquè aquesta és, de fet, la meva ocupació principal.

Què els recomanaries als escriptors que volen començar a crear contingut per a les xarxes socials però no saben per on començar? Alguna estratègia que t'hagi funcionat especialment bé?

Al principi, ens hem de preguntar: «Què vull aconseguir amb el meu contingut?». Hi pot haver moltes respostes, com entretenir, educar, inspirar o informar. A més a més, és essencial identificar el nostre públic objectiu. Un cop ja ho hem decidit, ens serà més fàcil saber quin contingut volem crear. També és important saber en quina plataforma volem crear contingut perquè cadascuna té el seu estil i el seu públic. Jo vaig decidir fer-ho per Instagram perquè combino publicacions escrites amb vídeos.

Finalment, una curiositat: Quins llibres o autors en català ens recomanaries que han influenciat la teva manera de veure i viure la llengua?

Gràcies a l’escola, amb les classes de literatura i les lectures obligatòries, he conegut molts dels autors que m’han influenciat en la meva manera d’apreciar la nostra llengua, com Mercè Rodoreda. Però anys després d’acabar l’institut, també vaig descobrir Montserrat Roig, una autora que considero que està infravalorada, però que ha aportat molt a la literatura catalana. No només destaca per la seva qualitat literària, sinó que representa un símbol de lluita feminista i catalanista.